معرفی شغل آشپز

تعداد بازدید: ۱۳۱۰
  • معرفی شغل آشپز

    اگر عاشق هستید و واقعا از لذت می برید، این مناسب شماست.
     
    کار چیست؟
    در دنیای امروز مردم به خوردن غذاهای مختلف و متنوع اهمیت زیادی می دهند. در هر کشوری مردم دوست دارند با فرهنگ غذایی کشورهای دیگر آشنا شده و غذاهای آنها را امتحان کنند. این تنوع تنها به معنای ورود غذاهای ملل دیگر به هر کشوری نیست. بلکه تغییرات خاص و گاهی کوچک در غذاهای محلی هر کشور نیز می تواند این تنوع را برای مردم ایجاد کند.
    در کنار این، به دلیل شاغل بودن بسیاری از مردان و زنان، تمایل به استفاده از غذاهای رستوران و فست فودها افزایش یافته است. همه این موارد ضرورت وجود آشپزهای ماهر و متبحر را اثبات می کند.
     آشپزی هنر تبدیل مواد خام به انواع غذاهای خوشمزه و مطبوع است. فردی است که این هنر را به خوبی دارا می باشد.  
     
    آشپز با استفاده از روش های مختلف آشپزی، غذاها را آماده می کند. در های بزرگ، معمولا گروهی از آشپزها می کنند و یک بر آنها نظارت دارد. کلیه کارهای را و کنترل می کند.
     برای موفق شدن در این باید فراوانی به و داشته و سرعت عمل خوبی در آن داشته باشد.  همچنین باید در فرآیند تهیه و سرو آن، خلاقیت داشته باشد. همچنین باید صبور بوده و تحمل فشار کاری زیاد را داشته باشد. این برای مندان آن علیرغم همه سختی ها و فشارهایش، بسیار جذاب و متنوع است.
     
    ساعت و محل آشپز
    ساعت معمولا طولانی و فشرده و از صبح تا نیمه شب خواهد بود که البته بسته به محل کارش می تواند متفاوت باشد. بیشترین حجم در آخر هفته ها و روزهای تعطیل می باشد زیرا مشتریان بیشتری در این روزها دارند.
     آشپزخانه که محل می باشد، اغلب گرم و مرطوب و در زمان های سرو خیلی شلوغ است. باید همیشه لباس های سفید و کلاه مخصوص را به منظور رعایت نکات بهداشتی، به تن داشته باشد.

    وظایف آشپز
    آشپز غذاها را با کمک روش های مختلف تهیه می کند. در های بزرگ معمولا هر مسئول یک نوعی از غذاها مانند نان ها، کباب ها، سوپ ها و یا پلوها می باشد. وظایف اصلی عبارتند از :
    •    داشتن شناخت کافی و انتخاب مواد اولیه مناسب و تازه
    •    تهیه و پخت انواع مطابق با استانداردها
    •    کشیدن در ظروف مناسب همراه با تزئینات زیبا
    •    نظارت بر کیفیت و میزان مواد اولیه
    •    رعایت دستورالعمل های بهداشتی، ایمنی و سلامت

    اغاز معمولا به عنوان دستیار یا کارآموز است. در این سطح، باید زمان زیادی را در بوده و معمولا وظیفه آماده کردن مواد اولیه مانند شست و شو، خردکردن مواد و … به عهده دارد. با کسب تجربه بیشتر، بخشی از می شود. در مرحله بعدی دستیار شده و در غیاب او را اداره می کند. در آخر نیز به عنوان سرآشپز، مسئول تهیه و به روز کردن منوها و نظارت بر تهیه غذاها خواهد بود.


    شخصیت شناسی آشپز
    در یک انتخاب صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
     
    به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این معرفی می شوند، عموما این را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

     

     


    شخصیت عمل گرا چیست؟
    آیا شما «عامل»هستید؟ می دانید عامل کسی است که شغلی را بر عهده می گیرد و در هنگام مشکلات نیز راه حل های لازم را پیدا می کند. افراد عملگرا دو دسته اصلی هستند : آنهایی که تنها از برعهده گرفتن یک و انجام آن در مواجهه با سختی ها لذت می برند و گروهی دیگر که توانایی خوبی در کارکردن با دست و تعمیر اشیا و گاهی ایجاد چیزهای جدید دارند.


    ویژگی های شخصیتی :
    اگر بیش از ۵ مورد از این ویژگی ها را دارید، شخصیتی عملگرا دارید:
    •    من تنهایی به خوبی کارمی کنم
    •    من آنقدر درگیر یک یا می شوم تا آن را کامل انجام دهم
    •    من فردی عملگرا، زرنگ و فعال هستم
    •    انجام پشت میز و در ساعت های مشخص مرا دچار وحشت و تشویش می کند
    •    اگر چیزی بشکند من یکی از افرادی هستم که معمولا سعی می کنم آن را تعمیر کنم
    •    من با اشیا و ابزار خوب می کنم
    •    من اول عمل و بعد فکر می کنم
    •    من از فعالیت های فیزیکی لذت می برم
    •    من خودم را حل کننده مسایل می دانم

    مشاغل مناسب برای شخصیت های عمل گرا
    افراد عملگرا در همه نوع شرکت و سازمانی مورد نیاز هستند. کارهای زیادی است که شما به عنوان یک شخصیت عملگرا می توانید انجام دهید :


    کار های ساختمان سازی 
     این واضح است که شخصیت های عملگرا در صنعت ساخت و ساز موفق هستند زیرا در این بخش انجام کارها از همه چیز مهم تر است. از انجام کارها در کارگاه ها ی ساختمانی تا آنها، فرصت های زیادی وجود دارد که شما می توانید از آنها درآمد مناسبی کسب کنید.

    مأمور نیروی نظامی 
    مشاغل نظامی از جمله کارهای کاملا عملی و اجرایی است که با شخصیت عملگرا تناسب خوبی دارد. حوزه نظامی شامل ارتش (نیروی زمینی، دریایی ، هوایی و …)، سپاه و سایر نیروهای دفاعی کشور می شود. هایی که در این حوزه هستند دامنه وسیعی را در برمی گیرد از گرفته تا تدریس و پزشکی.

    لوله کش/ برقکار 
    تعمیر لوله ها و سیم کشی برق ممکن است جذابی به نظر نرسد اما اگر شما شخصیتی عملی باشید می توانید درآمد خوبی از این کارها کسب کنید به خصوص اگر تیم کاری شکل دهید و آنها را کنید. بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاهی در رشته های مختلف سالهاست در جستجوی شغلی خوب  و پردرآمد هستند در حالی که شما با اینچنین مشاغلی می توانید از بسیاری از آنها جلوتر رفته و پیشرفت کنید.

    آتش نشان 
    این از سایر کارها بسیار متفاوت اند. شما باید همیشه آماده اهدای جان خود باشید. شما باید فرد مراقبت کننده، وقت شناس و از نظر فیزیکی متناسب  و در عین حال باید عملگرا و فعال باشید. حل به موقع مشکلات و به تعویق نیانداختن آنها از مهم ترین اصول این است.

    آشپز
    این ممکن است عجیب باشد ولی آشپزهای ماهر اغلب افرادی بسیار خلاق و  شیفته کارشان هستند. آنها باید افرادی  بسیار عملگرا باشند. تهیه  و پخت به موقع و تنظیم وظایف مختلف و دشوار بخش های اصلی این سخت و پردرآمد هستند و تنها افراد عملگرا می توانند به راحتی از عهده آنها برآیند.

     
    شخصیت شناسی بر اساس تست MBTI
    ESTJ: این تیپ شخصیتی دوست دارد در دنیای حقیقی کرده و کارهای ملموس انجام دهد. همچنین کردن مطابق با رویه ها و مقررات موجود را می پسندد و دوست دارد نتیجه خود را به صورت واقعی ببیند.
    ESTP: این تیپ شخصیتی از اطلاعات فنی و تخصصی خوبی برخوردار بوده و به خوبی می تواند با ابزارها و مواد مختلف کند. او بیشتر مایل است برای خود کند.
    ESFP : این تیپ شخصیتی دوست دارد با مردم در ارتباط باشد. این تیپ شخصیتی به حرف های مشتریان به دقت توجه کرده و حداکثر تلاش خود را برای رفع خواسته های آنها انجام می دهد. او وجود استقلال، انعطاف و تفریح در را بسیار می پسندد.
    ISFP : این تیپ شخصیتی با دست و استفاده از حواس پنجگانه خود در را دوست دارد. او به کارهای منعطف و بدور از ساختار و مقررات زیاد دارد.

     


    دانش و مهارت مورد نیازآشپز
    •    علاقه شدید به و آشپزی
    •    توانایی تحمل فشار کاری زیاد
    •    رعایت بالاترین استانداردهای بهداشت و پاکیزگی
    •    توانایی انجام چند به صورت همزمان
    •    سرعت عمل بالا – باید بتواند با دقت و کیفیت بالا، انواع غذاها را در کم ترین زمان ممکن برای مشتریان آماده کند.
    •    خلاقیت در تهیه انواع غذاهای متفاوت و خوشمزه همراه با تزئینات ویژه
    •    دقت و نظم زیاد
    •    توانایی تیمی به خصوص در های بزرگ
    •    توانایی خوب در سازماندهی و به خصوص برای سرآشپزها


     تحصیلات و نحوه ورود به آشپزی
    بسیاری از آشپزها در گذشته به صورت تجربی وارد این شده اند. اما امروزه یک حرفه تخصصی شده است. برای ورود به این باید تخصص و دانش لازم را آموخت.
     علاقه مندان می توانند پس از گذراندن سال اول متوسطه، وارد رشته کاردانش شده و در رشته تحصیل کنند. در صورت تمایل به رفتن به دانشگاه، می توانند در دانشگاه علمی و کاربردی در رشته تا مقطع کارشناسی و یا در دانشگاه های دیگر در رشته هتلداری (که زیرمجموعه آن است) ادامه تحصیل دهند.
     افرادی که در رشته های دیگر تحصیل کرده اند و یا نمی خواهند به دانشگاه بروند، می توانند در آموزشگاه های زیرنظر سازمان فنی و حرفه ای دوره های مختلف را گذرانده و مدرک معتبر دریافت کنند. مدرک سازمان فنی و حرفه ای ایران در سطح بین الملل اعتبار داشته و بسیاری از کشورها آن را قبول دارند.
     در کنار موارد بالا که دانش را به مندان منتقل می کند، کسب تجربه در موفقیت بسیار مهم و موثر است. با عملی و تجربه است که او مهارت لازم را در کسب می کند. بنابراین اگر فردی در خلال دوره های آموزشی، بتواند در جایی عملی کرده و کند، در موفقیت آینده او بسیار تاثیرگذار است.
     برای پیشرفت در باید صبر زیادی داشته باشید زیرا این روند تقریبا بسیار کند است. گاهی آشپزهای تازه سال ها باید در یک یکسان را انجام دهند. حرفه ای در نهایت می تواند شود. البته افرادی که سرمایه کافی دارند، وضعیتی متفاوت دارند. آنها برای خود رستوران، فست فود و یا مرکز تهیه راه اندازی می کنند و در ابتدا آنجا هستند. در صورت موفقیت شغلی، به مرور با استخدام دیگر، خود به می پردازند.


    بازارکار ، آینده شغلی و وضعیت استخدام آشپز
    استخدام اشکال متنوعی دارد. می تواند در مکان های مختلف از جمله هتل ها، رستوران ها، فست فود ها، مراکز تهیه و یا های صنعتی کند و با داشتن تجربه و صلاحیت کاری کافی می تواند سر یا مدیر شود. همچنین می تواند مدیر رستوران شده و به صورت کیترینگ با سازمانها و شرکت های مختلف قرارداد ببندد.  آشپز می تواند به طور مستقل کرده و برای خود رستوران، فست فود یا مرکز تهیه راه اندازی کند.
     آشپزهای ماهر و با تجربه که دوره های آموزشی لازم را گذرانده اند، می توانند با اخذ مجوزهای لازم آموزشگاه های آموزش تاسیس کرده و به مندان این آموزش دهند.
     در خصوص وضعیت استخدام و بازارکار و در کشور، آمار درست و دقیقی در دسترس نیست. اما با توجه به افزایش روز به روز مردم به استفاده از فست فودها و رستوران ها و به تبع زیاد شدن تعداد این مکان ها، بدیهی است آشپزهای ماهر و با تجربه فرصت های شغلی خوبی پیش روی خود خواهند داشت.
     استخدام آشپزهای با سابقه و متبحر که برخی مدارک بین المللی را نیز دارند، در برخی از کشورهای جهان مانند کانادا و استرالیا از رونق خوبی برخوردار است و درآمد نیز در این کشورها قابل توجه است. در کشورهای این چنینی تعداد و تنوع رستوران نسبت به ایران بسیار بیشتر است و در نتیجه فرصت های زیادی برای استخدام و وجود دارد.
     
    وضعیت استخدام در برخی کشورهای جهان
    آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام این بین سال های۲۰۱۰  تا۲۰۲۰، برای آشپزها رشد۸ درصدی و برای سر آشپزها رشد منفی۱  درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل۱۴  درصد می باشد.
    استرالیا – در بازه زمانی۵  سال گذشته میزان استخدام آشپزها رشد منفی۴.۲  درصدی و سر آشپزها رشد۳۲.۳ درصدی بوده و رشد سریعی در آینده برای آن پیش بینی شده است.


    میزان درآمد آشپز
    اطلاعات دقیق و رسمی ای از میزان درآمد در ایران در دسترس نمی باشد. بنابر گفته برخی از افراد این حوزه، آشپزهای تازه و افرادی که در فست فودهای متوسط می کنند، معمولا حقوق پایه وزارت به علاوه مبلغ اندکی اضافه بر آن را دریافت می کنند. آنهایی که در فست فودها و رستوران های خوب استخدام می شوند حقوق بالاتری می گیرند. درآمد آشپزهای رستوران های سطح بالا و لوکس و سرآشپزها هم بسیار بیشتر بوده و شاید بتوان گفت به ماهی ۵ الی ۶ میلیون می رسد.
     
    درآمد در برخی از کشورهای جهان
    آمریکا –  متوسط درآمد آشپزها ساعتی۹.۷۴  دلار (متوسط ۱۶.۲۷ دلار) و برای ها سالانه ۴۰.۶۳۰ دلار (متوسط ۳۳.۸۴۰ دلار) در سال ۲۰۱۰ و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، درآمد آشپزها ساعتی ۱۰,۵۹ دلار و درآمد سالانه سرآشپزها ۴۲,۵۰۰ دلار بوده است.
    استرالیا –  متوسط درآمد سالانه برای آشپزها سالانه۳۳.۰۰۰  دلار و برای سرآشپزها۴۲.۵۰۰  دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
    انگلستان – متوسط درآمد سالانه این برای افراد تازه و کارآموز حدود۲۰.۰۰۰  دلار، برای افراد باتجربه بیشتر حدود ۲۴.۰۰۰ دلار، برای دستیارسر حدود۳۴.۰۰۰  دلار، برای حدود۴۵.۵۰۰  دلار و برای سرآشپزهای هتل های بزرگ بین۶۰.۵۰۰  تا۷۶.۰۰۰  دلار یا بیشتر می باشد.

کانال تلگرام کاران

تلگرام کاران

https://telegram.me/karanir

به کانال رسمی کاران در تلگرام بپیوندید.