معرفی شغل متخصص تغذیه

تعداد بازدید: ۴۰۷
  • معرفی شغل متخصص تغذیه

    علم چه می گوید؟ چیست؟

    انسان برای بقای خود نیازمند غذا است. خوردن یکی از نیازهای ذاتی بشر می باشد. داشتن مناسب به طول عمر و جسمی و روحی افراد کمک زیادی می کند. علم افراد را در رسیدن به یک مناسب یاری می کند. رژیم‌ درمانی‌، اصول‌ علم‌ تغذیه‌، ارزش‌ مواد غذایی‌ و نحوه‌ تغذیه‌ مناسب‌ از موارد مهم در علم می باشند. رژیم‌ درمانی‌ نیز نوع‌ رژیم‌ غذایی‌ لازم‌ در بیماری‌های‌ مختلف‌ را مشخص‌ می‌کند. اصول‌ علم‌ تغذیه‌ بررسی‌ می‌کند که‌ چه‌ فرآیندی‌ روی‌ مواد غذایی‌ خورده‌ شده‌ انجام‌ می‌گیرد تا جذب‌ یا دفع‌ شود. ارزش مواد غذایی، میزان ویتامین ها، املاح و سایر مواد مفید درون خوراکی ها را مشخص کرده و آنها را از نظر ارزش غذایی طبقه بندی می کند. رسیدن به یک برنامه غذایی مناسب را شاید بتوان هدف اصلی علم دانست. فردی است که از علم آگاهی کامل دارد. او از دانش خود برای کمک به افراد در تصمیم گیری در مورد سبک زندگی و شان استفاده می کند. کارشناس با دادن اطلاعات و مشاوره درباره ارتباط غذا با جسمی و روحی، به ترویج تندرستی در جامعه می پردازد. برای گروه های مختلف مردم اعم از کودکان، میانسالان، بیماران، افراد چاق و لاغر متناسب با وضعیت و نیاز آنها برنامه غذایی تهیه می کند. او برای آنها تعیین می کند از چه نوع مواد غذایی و به چه میزان روزانه مصرف کنند. کارشناس که در محل هایی مانند کارخانجات صنایع غذایی مشغول به می شوند، از دانش خود در فرآیند تولید مواد غذایی استفاده می کنند.

    متخصص باید به علم اشراف کامل داشته و از آخرین اطلاعات و دستاوردهای این حوزه آگاه باشد. او باید در کنار داشتن های ارتباطی مناسب، تاحدی با روانشناسی افراد آشنایی داشته تا بتواند برخورد مناسبی با مراجعان داشته و متناسب با وضعیت جسمی و روحی آنها، برنامه و غذایی شان را تهیه کند. متخصصان ای که در بیمارستان، شرکت یا کارخانه ای هستند، معمولا به صورت تمام وقت مشغول به کارند. در مورد آنهایی که به طور مستقل بوده و دفتر مشاور (مطب) دارند، تعیین ساعات کاری بر عهده خودشان می باشد.
     

    وظایف تغذیه

    - ارائه توضیحات کافی در مورد مسائل مربوط به و درمانی به مراجعان

    - شناسایی و ارزیابی نیازهای مراجعان (برای بیماران توصیه های معالج به بسیار کمک می کند.)

    - تهیه و ارائه برنامه های غذایی مناسب به مراجعان

    - ارزیابی اثرات برنامه های غذایی و تغییر آنها در صورت لزوم

    - صحبت کردن و انگیزه دادن به مراجعان برای دنبال کردن برنامه های غذایی خود

    - تشخیص مشکلات ای موجود در جامعه

    - تهیه برنامه های اجرایی برای رفع مشکلات در جامعه

    - ارائه برنامه و دستورالعمل برای افزایش ارزش غذایی مواد خوراکی

    - آگاهی از جدیدترین اطلاعات و آخرین تحقیقات مرتبط

     

    شخصیت های مناسب این شغل

    در نگاه کلی اگر به علم علاقه دارید و دوست دارید به دیگران در داشتن جسم و روحی سالم کمک کنید، این می تواند برای شما مناسب باشد. اما در یک انتخاب صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

    به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این معرفی می شوند، عموما این را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

    شخصیت های مناسب این بر اساس شخصیت شناسی MBTI

    ENFJ این تیپ شخصیتی به حوزه های علاقه مندند. آنها به عوامل روانی، احساسی و معنوی بیماران توجه داشته و از ارائه راه حل به بیماران خشنود می شوند.

    INFJ این تیپ شخصیتی دوست دارند از دانش خود در جهت کمک به دیگران استفاده کنند به خصوص اگر آنها به صورت مشاوره ای باشد.

    ENFP این تیپ شخصیتی به حوزه بهداشت و علاقه دارد چون علاوه بر حغظ استقلال، آن از انعطاف کافی برخوردارند. این افراد اگر کارشان به صورت مشاوره ای و خارج از ساختار سنتی اداری باشد، بسیار از آن لذت می برند.

    INFP این تیپ شخصیتی دوست دارد در کارش استقلال داشته و از نزدیک با افراد ارتباط داشته باشد.

    ESFJ این تیپ شخصیتی دوست دارد با دیگران مستقیما در ارتباط باشد، به آنها کمک کرده و از مشکلات و دردهایشان بکاهد. او می تواند رابطه خوبی با بیماران و همکاران خود ایجاد کند.

    ISFJ این تیپ شخصیتی علاقه دارد به دیگران کمک کند و در خود استقلال داشته باشد. معمولا در این او با بیمار یا مراجعه کننده ارتباط برقرار می کند.

    ESFP این تیپ شخصیتی دوست دارد با مردم در ارتباط باشد و به آنها کمک کند. او از اینکه زندگی را برای دیگران آسان تر و رضایت بخش تر کند، لذت می برد.

    ISFP این تیپ شخصیتی دوست دارد به دیگران کمک کرده و مشکلات آنها رفع کند. بنابراین به حوزه پزشکی به خصوص مشاغلی که مستقیما با بیمار سر و دارد، علاقه دارد. 

    مهارت و دانش مورد نیاز

    - علاقه زیاد به و افراد

    - دانش کافی درباره اثر های غذایی مختلف روی سلامت

    - های ارتباطی مناسب

    - توضیح و آموزش مباحث مختلف به همه افراد در هر سطحی

    - داشتن صبر و ایجاد انگیزه در افراد برای تغییر عادات غذایی و دنبال کردن غذایی

    - داشتن انعطاف در (با هر فردی متناسب با شرایط و وضعیت او برخورد کند)

    - داشتن طرز تفکری بدور از هر گونه پیش داوری

    - آشنایی نسبی با روانشناسی افراد

    - داشتن مسئولیت پذیری ( زیرا با جسم و روح انسان ها ارتباط دارد)

     
     
    تحصیلات لازم و نحوه ورود به این شغل

    در برخی مشاغل، افراد تحصیلات مرتبط با خود را نداشته و بیشتر از طریق تجربه خود را انجام می دهند. برای در کشور ما هم همینطور است. به عنوان مثال تعدادی از متخصصان تغذیه، پزشکان عمومی یا غیرمرتبط هستند. ولی علاقه مندانی که می خواهند به
    صورت تخصصی و حرفه ای وارد این شوند، می توانند در رشته علوم در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل کنند. البته پزشکان عمومی علاقه مند هم می توانند با گذراندن دوره تخصصی علوم تغذیه، به صورت حرفه ای وارد این شوند.

    وضعیت و بازار تغذیه

    متخصص می تواند در بیمارستان ها، درمانگاه ها، مراکز تحقیقاتی، کارخانجات تولید مواد غذایی و … شود. او می تواند کارهایی مانند تهیه برای ورزشکاران در باشگاه های ورزشی و کارگران در کارخانه ها را نیز انجام دهد. با داشتن سرمایه، تجربه و شرایط لازم می تواند به طور مستقل دفتر مشاوره راه اندازی کند. آمار دقیقی از وضعیت بازارکار و متخصصان در کشور در دسترس نمی باشد. با توجه به زیاد شدن اهمیت و تاثیر آن بر سلامت، مسایل مربوط به درمان چاقی و لاغری، لزوم رعایت های غذایی در بیماران و … برای افراد مختلف جامعه پیش بینی می شود بازارکار مناسبی پیش روی متخصصان باشد.

     

    وضعیت این در برخی کشورهای جهان

    آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان متخصصان بین سال های۲۰۱۰  تا ۲۰۲۰ ، رشد۲۰  درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل۱۴  درصد می باشد.

    استرالیا – در بازه زمانی۵  سال گذشته میزان در این رشد۳۱.۳  درصدی داشته و در آینده رشد خوبی برای آن پیش بینی شده است.

     

    درآمد تغذیه

    اطلاعات دقیقی از میزان متخصصان در کشور در دسترس نمی باشد. آن دسته از این متخصصان که در بخش های دولتی می شوند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند. آنهایی نیز که در بخش خصوصی فعالیت می کنند، با توجه به سطح تحصیلات، میزان تجربه، و کیفیت خود، درآمدهای متفاوتی دارند.

     

    درآمد کارشناس در برخی از کشورهای جهان

    آمریکا – متوسط سالانه این شغل۵۳.۲۵۰  دلار (برای همه مشاغل۳۳.۸۴۰  دلار) در سال ۲۰۱۰ و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۵۴.۱۰۰ دلار بوده است.

    استرالیا –  متوسط سالانه متخصصان تغذیه۶۹.۰۰۰  دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.

    انگلستان – متوسط سالیانه این برای افراد تازه بین۳۲.۵۰۰  تا۴۲.۵۰۰  دلار، برای افراد باتجربه حدود۵۲.۵۰۰  دلار و برای افراد دارای تخصص عالی۶۱.۵۰۰  دلار می باشد

کانال تلگرام کاران

تلگرام کاران

https://telegram.me/karanir

به کانال رسمی کاران در تلگرام بپیوندید.