آشنایی با شغل روانشناس:
همان قدر که نیازهای مادی انسانها و بیماریهای جسمی آنها اهمیت دارد، موضوع شناسایی و حل مشکلات روحی افراد با ظهور شغل روانشناسی اهمیت پیدا کرد. شغل روان شناسی در واقع هنر شناسایی رفتار و شخصیت افراد است.
روانشناس کسی است که رفتار، شخصیت، روابط بین فردی، یادگیری و انگیزش افراد را مورد بررسی قرار میدهد. در واقع روان شناس رابطه بین عملکرد مغز و رفتار و همچنین رفتار و محیط را مورد بررسی قرار میدهد. اغلب روانشناسان دانش آموختهی رشته روانشناسی هستند. در رشته روان شناسی وظیفه افراد، انجام کار پژوهشی یا کاربردی (و یا هر دو) در زمینهی روانشناسی است.
با توجه به جنبههای متعدد رفتار انسان، روان شناسی به زیرشاخههای مختلفی همچون بالینی، جنایی و کودک تقسیم شده است تا بهتر بتواند ابعاد مختلف رفتار انسان را بررسی کند.
یکی از دستهبندی روان شناسها به این گونه است:
- روانشناس شغلی یا روانشناس سازمانی
- روانشناس سلامت
- روانشناس مشاوره ای
- روانشناس جرم شناسی
- روانشناس بالینی
- روانشناس ورزشی
- روانشناس آموزشی
برای آشنایی بیشتر با وظایف و موقعیت این شغل با ما در کاران همراه باشید.
موقعیت استخدام و بازار کار روانشناس
با توجه به ابعاد مختلف شغل روان شناسی، استخدام روانشناس میتواند در بیمارستانها، مراکز بهزیستی، زندانها، مدارس، مراکز توانبخشی، مراکز مشاوره، برخی از شرکتها و سازمانها، واحد تحقیقات دانشگاهی و .... استخدام شود. روان شناسها بعد از گذارندن دورهها و دریافت مدارک لازم با توجه به تخصص تحصیلی میتوانند حتی مراکز خدماتی تاسیس و به طور مستقل خدمات مشاوره ارائه کنند. حتی این روزها استخدام روانشناس در مدرسه هم با تقاضای زیادی مواجه شده است.
۵ وظیفه کلی روانشناس به شرح زیر است:
- مصاحبه روان شناختی، تشخیص و تعیین نوع مشکل
- ارزیابی روانشناختی و شرح حال روانشناختی بیماران، تست هوش، تست شخصیت و ...
- اجرای آزمونهای روانی جهت بررسی ویژگیهای عقلایی و شناختی
- شرکت در فعالیتهای تشخیصی در مورد بیماران ارجاعی از طریق مصاحبه آزمون و تنظیم گزارش
- درمان روانشناختی، شامل رفتار درمانی بیماران، شناخت درمانی بیماران، آموزش خانوادههای بیماران و سایر درمانهای روانشناختی مورد نیاز
در تصویر زیر میتوانید نمونه رزومه یک روانشناس را ببینید.
مهارتها و دورههای آموزشی مورد نیاز شغل روانشناس:
بر طبق تحقیقات سایت کاران فردی که میخواهد به عنوان روانشناس استخدام شود باید مدرک تحصیلی یکی از این رشتهها را داشته باشد :
- روان شناسی
- روان شناسی تربیتی
- روان شناسی شخصیت
- روان شناسی خانواده درمانی
- روان شناسی عمومی
- روان شناسی ورزشی
- روان شناسی سلامت
۸ مهارت مورد نیاز برای استخدام روان شناس:
علاوه بر کسب مدرک تحصیلی بسیاری از روان شناسان برای موفقیت در این شغل و استخدام راحتتر مهارتهای زیر را کسب میکنند
- حل مسئله
- برقراری ارتباط موثر با دیگران
- درک اجتماعی
- روان شناسی
- تصمیم گیری
- اصول گزارش نویسی
- اصول مشاوره
- آشنایی با آزمونهای روان شناسی
- سرعت عمل
شخصیت شناسی روانشناس
روان شناسان افرادی هستند که توانایی درک و تحلیل رفتار دیگران را دارند و دوست دارند به دیگران در برخورد با چالشها کمک کنند .آنها همچنین علاقه مند به مطالعه هستند. این افراد علاوه بر حفظ روحیه در برابر شنیدن مشکلات دیگران، باید موضوع صداقت با بیماران را در اولویت قرار دهند. یک روانشناس موفق میتواند ارتباط موثری با بیماران و اطرافیان در جامعه برقرار کنند. به همین دلیل مهمترین ویژگی شخصیتی برای شغل روان شناسی برخورداری از روابط عمومی بالاست. روانشناسان باید در برابر مشکلات انعطاف پذیر باشند. حرفه روانشناسی ایجاب میکند که این افراد بتوانند خود را در فرآیند قضاوت درباره افراد حفظ کنند. قطعا استخدام روان شناسان با این ویژگیهای شخصیتی میتواند بازدهی آنها را در شغل روانشناسی بالا ببرد.بر اساس مدل شخصیتی MBTI تیپ های شخصیتی ESFJو INFJ و ENTP مناسب ترین تیپ ها برای شغل روانشناسی هستند. شما می توانید برای آشناییی تیپ شخصیتی خود در آزمون MBTI کاران شرکت کنید.همچنین برای مطالعه درباره آزمون MBTI این مقاله را بخوانید.
۴ چالش پیش روی یک روانشناس:
شغل روانشناسی با توجه به ارتباط مستمر و مستقیم با انواع شخصیتهای مختلف انسانی و مشکلات پیچیده آنها حرفه پرچالشی است. چهار چالش عمده که پیش روی روان شناسان قرار دارد شامل موارد زیر است:
- مواجه با بیماران متنوع با مشکلات بغرنج
- در معرض قضاوت کردن بیماران
- تغییرات مداوم و به روز بودن علم روانشناسی
- صداقت با بیماران
بیشتر بخوانید:
سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی