تعریف تاجر از نظر قانون
در مورد قانون تجارت تعریفهایی برای شغل تاجر یا بازرگان آمده که در اینجا به آن اشاره میکنیم.
بر اساس ماده 1 قانون تجارت، به فردی تاجر یا بازرگان میگویند که شغل معمولی خودش را معاملات تجاری قرار دهد. به طور کلی چون این کار برای به دست آوردن سود بیشتر انجام میشود هر فردی را که در زمینه خرید و فروش فعالیت کند، میتواند تاجر نامید.
ماده 588 همین قانون هم تصریح میکند که اشخاص حقوقی میتوانند کلیه حقوق افراد حقیقی به عنوان تاجر را داشته باشند. بنابراین شرکت تجاری هم شبیه به یک تاجر عمل میکند، با این تفاوت که یک شرکت به جای یک نفر، از مجموعهای از نیروهای انسانی تشکیل شدهاست.
انواع فعالیتهایی که یک تاجر انجام میدهد
پس از اینکه فهمیدیم تاجر به چه کسی گفته میشود، میتوانیم با فعالیتهای معمول تاجران بیشتر آشنا شویم. این موارد از ماده 2 قانون تجارت گرفته شده است.
- خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول، به قصد فروش یا اجاره، اعم از این که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد.
- تصدی به حمل و نقل، به هر صورتی که باشد: اعم از راه خشکی یا آب یا هوا.
- انجام هر نوع دلالی یا حقالعمل کاری (کمیسیون) و یا عاملی و همچنین تصدی و عهدهدار شدن به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد میشود؛ از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رساندن ملزومات و غیره.
- تاسیس و به کار انداختن هر نوع کارخانه، مشروط بر این که برای رفع حوایج شخصی نباشد.
- تصدی به عملیات حراجی
- تصدی به هر قسم نمایشگاههای عمومی
- هر قسم عملیات صرافی و بانکی
- معاملات برواتی اعم از این که بین تاجر یا غیرتاجر باشد.
- عملیات بیمه بحری و غیربحری
- کشتیسازی و خرید و فروش کشتی و کشتیرانی داخلی یا خارجی و معاملات راجع به آن.
چه کسانی نمیتوانند تاجر باشند؟
محدودیتهایی از نظر قانونی وجود دارد که باعث میشود برخی افراد نتوانند به عنوان تاجر یا بازرگان فعالیت کنند. موارد زیر را با توجه به قانون تجارت، قانون امور حسبی و قانون مدنی برای شما لیست کردهایم.
- افراد فاقد اهلیت: بر اساس ماده 190 قانون مدنی، یکی از شروط اساسی صحت معاملات، برخورداری از اهلیت است. بنابراین، مجنون دایمی یا مجنون ادواری، در دورههایی که دچار جنون است و صغیر غیرممیز، یعنی کودکی که به سن بلوغ شرعی نرسیده (9 سال در دختران، 15 سال در پسران)، قادر به انجام معاملات تجاری نخواهند بود.
- افرادی که به خاطر محدودیت قانونی یا محکومیت از فعالیتهایی از قبیل تاسیس شرکت، منع شدهاند.
- اتباع بیگانه در صورتی میتوانند به عنوان تاجر به کار بپردازند که مجوز ورود قانونی برای کار داشته باشند و پروانه کار دریافت کنند.
- افرادی مانند قاضیها و سردفترها، امکان فعالیت تجاری را نخواهند داشت.
مهارتهای فردی مورد نیاز برای تاجر بودن
همانطور که میدانیم اشتغال به هر حرفهای، روحیات خاص خودش را میطلبد. همچنین مهارتهای فردی ویژهای لازم است تا یک فرد بتواند در شغل خودش بهترین باشد و دوام بیاورد. تعدادی از مهارتهای مورد نیاز شغل بازرگان یا تاجر موارد زیر است.
قدرت ریسک و تصمیمگیری:
یک تاجر که به امر معاملهگری اشتغال دارد، در شرایط مختلفی حین نوسانات بازار، باید بتواند تصمیمات مناسب بگیرد. پس باید قدرت ریسک لازم را داشته باشد و بتواند در شرایط مختلف تصمیمگیری لازم را انجام دهد.
هوش مالی مناسب:
بخش کمی از هوش مالی میتواند ذاتی باشد و بخش زیادی از آن اکتسابی است. فردی که هوش مالی کافی دارد، میداند چه موقع باید چه کالایی خرید و فروش کند تا به سود بیشتر برسد. داشتن هوش مالی به افزایش درآمد یک تاجر کمک زیادی میکند.
روابط عمومی قوی:
یک تاجر قرار است با افراد زیادی برای معامله کردن سروکار داشته باشد. برای هر معامله نیاز به یک روابط عمومی قوی است تا فرد بتواند با مذاکره طرف مقابلش را راضی کند. به همین دلیل روابط عمومی و داشتن مهارت ارتباطات اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار است.