:آشنایی با شغل مددکار اجتماعی
در واقع مددکاری اجتماعی، مجموعهای از راه کارهای روانشناسی و مشاوره است تا با ایجاد تغییر در شرایط روحی مددجویان و اقشار جامعه، زمینه را برای حل مشکلات و رشد آنها فراهم کند.
مددجوها به عنوان متقاضیان این کمکها از طریق ارتباط با یک مددکار، مشکلات خود را شناخته و به تواناییهای خود پی میبرند تا بتوانند با استفاده از منابع و امکانات موجود این مسائل را رفع کنند.
بنابراین یک مددکار اجتماعی فردی است که با استفاده از مهارتهای حرفه ای خود تلاش میکند مشکل مددجویان را حل کند. وظیفه اصلی در شغل مددکاری، مشاوره و شناخت حالات روحی و یافتن راه کاری برای حل مشکل مددجو است. به همین دلیل برای داشتن جامعه ای سالم و حفظ سلامت روحی افراد، خدمات مددکاری کاملا ضروری و لازم است.
جالب است بدانید مددکاری اجتماعی ریشه در آموزههای مذهبی و فرهنگ انسانی اقوام مختلف دارد. برای آشنایی بیشتر با وظایف و موقعیت این شغل با ما در کاران همراه باشید.
وضعیت استخدام و بازار کار شغل مددکار:
یک مددکار اجتماعی میتواند در مراکزی مثل بیمارستان، مدرسه، دانشگاه، کارخانه، مجتمعهای خدمات توانبخشی و حمایتی، ندامتگاه ها، دادسرا و دادگستری، مراکز باز پروری معتادان و بازسازی آسیب دیدگان از مسائل اجتماعی، مراکز درمان و مشاوره روانی و... استخدام شود. گرچه به نظر میرسد این شغل مانند سایر مشاغل اداری دارای ساعت کاری مشخصی باشد اما تحقیقات ما درباره سطوح حرفهای مددکاری نشان داده یک مددکار اجتماعی خوب و موفق در هر زمان قادر به تماس و پشتیبانی مددجوهای خود است و از این منظور میتوان ادعا کرد شغل مددکاری یکی از مشاغل تمام وقت محسوب می شود.
برای استخدام در شغل موردعلاقه تان احتیاج به یک رزومه دارید؛ همین حالا یک رزومه حرفه ای بسازید
در صورت داشتن سرمایه و شرایط لازم، یک مددکار اجتماعی حتی میتواند مرکز مددکاری اجتماعی تاسیس کند. البته برای تاسیس مرکز مددکاری اجتماعی به یک روانشناس و دو مددکار اجتماعی، یک مشاور و یک نفر دارای مدرک کارشناسی در رشتههای علوم انسانی و یا علوم اجتماعی نیاز است.
شرح وظایفی که یک مددکار ملزم به انجام است:
ابعاد کاری یک مددکار اجتماعی در شرایط مختلف و بروز بحرانها متفاوت و گسترده است. در ادامه به بخشی از این مسئولیتها اشاره کرده ایم:
- ارزیابی روانی اجتماعی با هدف شناسایی و کشف جنبههای روان شناختی و اجتماعی بیمار و موقعیت او
- ارائه اطلاعات، مشاوره به بیماران و همراهان
- معرفی بیماران نیازمند به خدمات و حمایتهای اجتماعی به مراکز مختلف حمایت اجتماعی
- ایجاد رابطه مبتنی بر اعتماد با مراجعه کنندگان و خانوادههای آنها
- سازماندهی و مدیریت برنامههای حمایتی از بیماران
- شرکت در جلسات تیم کاری
- ثبت مستندات و نوشتن گزارش از روند جلسات مشاوره
- ارائه مدارک لازم به دادگاه (در زمان مورد نیاز)
مهارتها و دورههای آموزشی مورد نیاز شغل مددکار:
مطابق تحقیقات سایت کاران فردی که میخواهد به عنوان مددکار استخدام شود باید مدرک تحصیلی یکی از این رشتهها را داشته باشد:
- مددکاری اجتماعی
- علوم اجتماعی گرایش جامعه شناسی
- کارشناسی حرفه ای مددکاری اجتماعی گرایش کودک
- کارشناسی حرفه ای مددکاری اجتماعی گرایش مراکز اورژانس اجتماعی
- کارشناسی حرفه ای مددکاری اجتماعی گرایش خانواده
مددکار کار لازم است بر ۷ مهارت زیر تسلط داشته باشد:
- روابط عمومی
- اصول مشاوره
- کار تیمی
- اصول گزارش نویسی
- حل مسئله
- برنامه ریزی و سازماندهی
- مدیریت و رهبری
- ایجاد اعتماد
شخصیت شناسی مددکار:
یک مددکار اجتماعی از ارائه خدمات مشاوره و کمک برای حل مشکلات دیگران لذت میبرد. به همین دلیل مددکاران باید روحیه محکم و قوی داشته باشند تا در صورت برخورد با مشکلات روحی افراد، احساس ضعف نکنند. در شغل مددکاری، توانایی برقراری ارتباط موثر و مستمر با دیگران، ویژگی شخصیتی مهمی است که تاثیر زیادی روی کیفیت حل مشکلات مددجوها دارد. یک مددکار باید علاوه بر توانایی تاثیرگذاری بر دیگران، روحیه دلسوز، مهربان و حمایتگر داشته باشد تا بتواند انگیزه لازم برای تغییرات مثبت در زندگی یک مددجو ایجاد کند. قدرت صبر و تحمل زیاد از جمله خصوصیات اخلاقی ویژه ای است که یک فرد را در استخدام برای شغل مددکاری موفق میکند. مطابق تست شخصیت شناسی MBTI بهترین تیپ شخصیتی برای شغل مددکاری ENFJ است.
مشکلات شغل مددکاری:
همان طور که اشاره کردیم فعالیت به عنوان یک مددکار اجتماعی و روبرو شدن با اقشار آسیب دیده اجتماعی، بیش از هر چیز نیازمند داشتن روحیه بالا و ذهن باز است. از این نظر یک مددکار قطعا با چالشهای فراوانی روبرو است. در ادامه با برخی از مسائل و چالشهای عمده شغل مددکاری آشنا میشویم:
- سر و کار داشتن با افراد و فرهنگهای متفاوت در جامعه
- توانایی ارائه مشاوره درست و کاربردی به مددجویان و خانواده آنها
- نبود قوانین حمایت کننده شغل مددکاری اجتماعی در جامعه
- ورود فارغ التحصیلان سایر رشتهها از جمله روانشناسی، مشاوره، خدمات اجتماعی و مدیریت به حیطه مددکاری اجتماعی