آشنایی با مهندس پزشکی :
مهندسی پزشکی (به انگلیسی : Biomedical engineering) یکی از تازهترین رشتههای دنیای تکنولوژی است. این رشته در واقع ترکیبی کارآمد ازعلوم مهندسی و پزشکی برای کمک به علم پزشکی و بیماران است. در واقع این شغل طی سالهای اخیر توانسته برای تشخیص و درمان بسیاری از بیماری مفید واقع شود. تمام تجهیزات بیمارستانی که در اتاق عمل و جراحی میبینید تا ساخت اعضای مصنوعی بدن یک انسان و تجهیزات لیزر، همگی از جمله فعالیتهای یک مهندس پزشکی هستند. مهندسی پزشکی به دنبال یاری به حوزه پزشکی در زمینه طراحی، ساخت و نگهداری تجهیزات و ابزارهای پزشکی برای کاربردهای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریها است. در بسیاری از کشورهای غربی، مهندسی پزشکی یکی از حیاتی ترین رشتهها برای پیشرفت مشاغل حوزه پزشکی محسوب میشود.
عمده فعالیتهای مهندس پزشکی در حوزههای زیر است:
- طراحی و ساخت دستگاههای آزمایشگاهی و سیستمهای اندازهگیری پزشکی و بیمارستانی و ...
- تعمیر و نگهداری و بهینهسازی وسایل و تجهیزات پزشکی
- خرید و فروش تجهیزات پزشکی
برای آشنایی بیشتر با وظایف و موقعیت شغل مهندسی پزشکی با ما در کاران همراه باشید.
وضعیت استخدام و بازار کار شغل مهندس پزشکی :
یک فارغ التحصیل مهندس پزشکی میتواند در بیمارستانها، شرکتهای خصوصی، پژوهشکدهها، دانشگاه علوم پزشکی و … استخدام شود. آنچه که امروز به عنوان مشاغل حوزه مهندسی پزشکی در کشورمان مرسوم است فعالیت و استخدام در شرکتهای خصوصی است که کار واردات، ساخت و یا بهینه سازی این تجهیزات را برای نیاز مراکز درمانی و بیمارستانها انجام میدهند. معمولا استخدام و کار در شغل مهندسی پزشکی به عنوان یک کارمند و یا حتی پیشبرد پروژههای پیمانی هم بصورت قراردادی است.
استخدام مهندسی پزشکی در اصفهان، تبریز، مشهد،شیراز و تهران بیشترین تقاضا را دارد و همچنین استخدام مهندسی پزشکی پاره وقت و استخدام مهندس پزشکی در وزارت بهداشت هم اخیرا بسیار پرتقاضا بوده است.
با توجه به اینکه کدام گرایش مهندسی پزشکی را انتخاب میکنید، فرصتهای استخدامی با درآمدهای مختلف برای شما وجود دارد. علاوه بر طراحی و ساخت محصولات و تجهیزات، کار تعمیر، نصب، راهاندازی و نگهداری این تجهیزات از دیگر زمینههای شغلی مورد نیاز برای استخدام در حوزه مهندسی پزشکی است.
۶ شرح وظیفه مهندس پزشکی :
یک مهندس پزشکی با توجه به اینکه در کدام گرایش فعالیت میکند شرح وظایف مختلفی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم:
۶ وظیفه اصلی مهندس پزشکی به شرح زیر است:
- تحقیق و پژوهش نظری و عملی در زمینه تولید یا بهبود کیفیت تجهیزات و دستگاههای پزشکی
- طراحی اولیه لوازم، تجهیزات و دستگاههای پزشکی
- تولید لوازم، تجهیزات و دستگاههای پزشکی
- نصب و راه اندازی تجهیزات پزشکی
- آموزش نحوه استفاده و نگهداری از تجهیزات و دستگاههای پزشکی به کارکنان بیمارستانها، پزشکان و …
- نظارت بر عملیات صادرات و واردات تجهیزات و دستگاههای پزشکی
برای استخدام درشغل مهندس پزشکی احتیاج به یک رزومه حرفه ای دارید؛ از اینجا رزومه تان را بسازید
مهارتها و دورههای آموزشی مورد نیاز شغل مهندس پزشکی:
مطابق تحقیقات سایت کاران فردی که میخواهد به عنوان مهندس پزشکی استخدام شود باید مدرک تحصیلی یکی از این رشتهها را داشته باشد:
• مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک
• مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
• مهندسی پزشکی (رباتیک پزشکی)
• مهندسی پزشکی (زیست مواد)
• مهندسی پزشکی
• مهندسی پزشکی گرایش اطلاعات پزشکی
• مهندسی پزشکی گرایش بافت
• مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک
• مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال
• مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک
• مهندسی پزشکی گرایش توانبخشی
• مهندسی پزشکی گرایش ورزش
• مهندسی پزشکی بالینی
و همچنین دورههای آموزشی زیر را نیز گذرانده باشد:
• آشنایی با نرم افزارهای حوزه مهندسی پزشکی
یک مهندس پزشکی باید مهارتهای زیر را داشته باشد:
- تحقیق و پژوهش
- فروش
- فن بیان
- مهندسی پزشکی
شخصیت شناسی یک مهندس پزشکی :
تلفیق جالب علوم ریاضی و پزشکی در این رشته باعث شده بسیاری از خصوصیات اخلاقی و حرفهای مهندسان و پزشکان در این رشته جمع شود. مهندسان پزشکی علاوه بر اینکه مانند یک مهندس ذهن دقیق و برنامه ریزی دارند، همچون پزشکان نیز برای رسیدن به نتیجه صبور هستند. این افراد برای حل مشکلات و پیچیدگیها، راهکارهای مختلفی را امتحان میکنند؛ مهندسان پزشکی پر تلاشاند و در هدف نهایی خود برای کمک به بیماران و آسان کردن زندگی آنها مصمم هستند. یک مهندس پزشکی موفق برای به روز کردن دانش خود مدام در حال جستجو و بررسی پیشرفتهای این رشته در سطح جهان است. به همین دلیل این افراد باید ذائقه تحقیق و توسعه داشته باشند. از نظر شخصیت کاری، یک مهندس پزشکی اغلب برای پیشبرد کارش مستقل فکر میکند اما برای هدفمند شدن و بهینه سازی تجهیزات و محصولات، باید با تکنیکهای کار تیمی نیز آشنا باشد. مهندسان پزشکی باید بتوانند با تیم پزشکان در شاخههای مختلف برای نیازسنجی و به ثمر رسیدن محصول همراه باشند. مطابق تست شخصیت شناسی MBTI بهترین تیپ شخصیتی برای مهندس پزشکی ENTJ است. برای اینکه بدانید چقدر تیپ شخصیتی شما برای شغل مهندسی پزشکی مناسب است در تست MBTI شرکت کنید.
۶ چالش پیش روی یک مهندس پزشکی :
مهندسی پزشکی همان طور که اشاره شد یکی از رشتههای نوظهور در صنایع پزشکی محسوب میشود؛ به همین دلیل شاید چالش و مسائل آن نیز چندان شناخته شده نباشد. با این وجود متناسب با گرایشهای مختلفی که یک مهندس پزشکی در آن استخدام میشود مشکلات و چالشهای وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم:
- بازار محدود کار به دلیل وارداتی بودن محصولات و تجهیزات پزشکی
- مشکلات و مسائل مربوط به قوانین ممنوعیت و محدودیتهای واردات تجهیزات و گمرک
- متناسب نبودن نیاز مراکز درمانی با تجهیزات تولید شده
- پیچیدگی طراحی و ساخت محصولات پزشکی
- مشکلات مربوط به تامین اعتبار برای تولید محصولات
- ناهماهنگی میان آموخته های دانشگاهی و فرایندهای اجرایی در محیط کار
بیشتر بخوانید: