در این مطلب تلاش کردهایم به مهمترین آسیبهایی که این ویژگی درونی میتواند به شما وارد کند، اشاره کنیم. کنترل کردن کمالگرایی و واقعگرایی آگاهانه میتواند موانع را از سر راه شما بردارد و موفقیت بیشتری نصیبتان شود.
آسیبهایی که کمالگرایی به ما میزند:
کمالگرایی در کار و زندگی با وجود همه نکات مثبتش میتواند از حد خودش که بگذرد، کاملا آسیبزا باشد. در این قسمت، مشکلاتی که کمالگرایی به وجود میآورد را بیشتر میشناسیم.
افسردگی:
اگر کارمندان برای رسیدن به هدف کمالگرا خود، بیش از حد تلاش کنند، ممکن است با ناکامی و شکست روبرو شوند که میتواند منجر به افسردگی و ناراحتی شود. فردی که در طولانیمدت برای همه کارها کمالگرا باشد دچار سرخوردگیهای زیادی میشود.
تأخیر در تحقق هدف:
به دلیل داشتن استانداردهای بالا، کمالگرایان ممکن است به طور مداوم به دنبال بهبود کار خود باشند و به همین دلیل ممکن است به تأخیر در تحقق هدف بیفتند. در این موضوع، مهمترین راهکار، جایگزین کردن اهداف ملموس به جای اهداف رویایی است.
کاهش بهرهوری:
در برخی موارد، کمالگرایی ممکن است منجر به انجام دادن کارهای اضافی و غیرضروری شود که میتواند به کاهش بهرهوری در کار منجر شود. فرد باید با خط زدن کمالگرایی منفی، راندمان کار خودش را بالا ببرد.
افزایش اضطراب و استرس:
کمالگرایی ممکن است منجر به افزایش استرس و اضطراب در کارمندان شود. به این دلیل که آنها به دنبال رسیدن به استانداردهای بالایی هستند که ممکن است دستیابی به آنها در کوتاهمدت دشوار باشد.
راههای کنترل کمالگرایی در کسب و کار:
با توجه به اینکه کمالگرایی منفی میتواند جلوی پیشرفت ما را بگیرد و احساسات منفی بسیاری به ما بدهد، کنترل آن اهمیت ویژهای دارد. تعدادی از این راههای کنترل کمالگرایی را در زیر، برای شما آوردهایم. با این روشها میتوانید به کنترل کمالگرایی در شغل خود بپردازید.
1- تنظیم اهداف واقعگرایانه:
کمالگرایی شغلی میتواند پروراندن اهداف دور از دسترس و رویایی باشد. برای جلوگیری از بروز کمالگرایی، بهتر است هدفهای واقعگرایانه و قابل دستیابی را تعیین کنید. برنامهریزی کنید و به خودتان زمان کافی برای انجام کارها بدهید.
2- تمرکز بر روی فرآیند:
به جای تمرکز بر روی نتیجه نهایی، بهتر است بر روی فرآیند کار تمرکز کنید و از پیشرفت خود لذت ببرید. به این ترتیب هر مسیر فارغ از نتیجه، به شما رضایت شغلی و حس مفید بودن خواهد داد.
3- قبول کردن خطا:
باید قبول کرد که هیچ کس نسخه کامل و بدون خطا از خود ندارد. برای کنترل کمالگرایی، باید قبول کنید که خطاها برای همه اتفاق میافتد. به این ترتیب همواره از اشتباهات برای رشد خودتان، بهره خواهید برد.
4- تحلیل اثرات کمالگرایی:
سعی کنید به دنبال تحلیل اثرات کمالگرایی در شغل خود باشید. بررسی و آنالیز اثراتی که این ویژگی درونی بر شما گذاشته در بلندمدت به شما کمک میکند تا متوجه مشکلاتی شوید که ممکن است در شغل شما به وجود بیاید.
5-تمرین روشهای مدیریت استرس:
کمالگرایی ممکن است به افزایش استرس در شغل منجر شود. برای کنترل کمالگرایی، میتوانید روشهای مدیریت استرس مانند تمرین، مدیتیشن، روشهای تنفسی و غیره را تمرین کنید.
موقعیتهایی که باید کمالگرایی را کنار بگذاریم:
همانطور که گفتیم، با وجود اثرات مثبت کمالگرایی، در برخی مواقع بهتر است آن را کنار بگذاریم و به جای آن به هدفهای واقعگرایانه تمرکز کنیم. برخی از مواقعی که بهتر است کمالگرایی را کنار بگذاریم عبارتند از:
1- وقتی زمان کمی در اختیار داریم:
در برخی مواقع، برای انجام کاری مشخص، زمان کافی در اختیار نداریم و باید به سرعت کار را انجام دهیم. در چنین شرایطی، بهتر است کمالگرایی را کنار بگذاریم و روی هدفهای واقعگرایانه تمرکز کنیم.
2- وقتی برای انجام کاری مهم، دانش و تجربه کافی نداریم:
ممکن است در دوران کاریمان، وظایفی به ما محول شود که در آنها دانش و تجربه کافی نداریم و باید به سرعت کار را انجام دهیم. در چنین موقعیتی، بهتر است بجای کمالگرایی، کار را با دانش و توانایی موجود، انجام دهیم.
3-وقتی که باید در شرایط فشار زیاد کار کنیم:
در برخی حرفهها و موقعیتهای شغلی، فشار زیادی بر کارمندان وارد میشود و باید به سرعت کار را انجام دهند. اینجا هم از مواردی است که باید از کمالگرایی که خود اضطراب مضاعف به همراه دارد، اجتناب کنیم.
4-وقتی باید کار تیمی انجام دهیم:
همکاری با دیگران و انجام کار تیمی، لازمه پیشبرد بعضی اهداف در یک سازمان است. همه افراد یک تیم توانمندی یکسان ندارند، پس در انجام کارهای تیمی مهم است که به جای کمالگرایی، در خدمت اهداف تیم باشید.
بیشتر بخوانید:
سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی