5 عامل کلیدی که درانتخاب درست شغلی باید به آن توجه کنیم

چه زمانی می توانیم در شغلی که انتخاب کرده ایم موفق باشیم؟ چه عواملی باعث می شوند که ما بتوانیم در شغل مان پیشرفت کنیم؟ در این مقاله کاران به این سوال ها برای رسیدن به موفقیت شغلی پاسخ گفته ایم.

5 عامل کلیدی که درانتخاب درست شغلی باید به آن توجه کنیم

چرا باید شغل مناسب شخصیت مان را انتخاب کنیم؟

انتخاب شغل مثل خیلی از تصمیم های دیگری که در زندگی می گیریم، مهم و سرنوشت ساز و در عین حال پیچیده است؛ اما خبر خوب این است که اگر برای انتخاب یک شغل به چند عامل موثر در تناسب کار و شخصیت مان توجه کنیم می توانیم مسیر موفقیت شغلی را راحت تر طی کنیم. تحقیقات روانشناسی نشان داده هرچه ویژگی های شخصیتی فرد با حرفه اش تطابق و تناسب بیشتری داشته باشد، عملکرد شغلی اش سازنده تر و مثبت تر می شود.

برای مثال افراد درونگرا و برونگرا را در نظر بگیرید. افراد برونگرا بیشتر در یک محیط کار اجتماعی و مشتری مدار پیشرفت می کنند، در حالی که درونگراها با وظایف مستقل و تحلیلی بهتر عمل می کنند. در واقع این ویژگی‌های ذاتی و شخصیتی هستند که موفقیت شما را در یک نقش و سازگاری با محیط پیش‌بینی می‌کنند.

3 دلیل زیر نشان می دهد چرا باید شغلی مناسب شخصیت مان را انتخاب کنیم:

1.تناسب فرهنگی بهتر

یکی از بزرگترین مزایای تطبیق شخصیت شما با شغلتان این است که به لحاظ فرهنگی با همکاران و مشتریان کاری تان ارتباط بهتری برقرار می کنید.

2.عملکرد شغلی بهتر

 دنبال کردن شغلی که با ویژگی های شخصیت شما هماهنگ است می تواند کمک کند تا به بهترین عملکرد شغلی خود دست پیدا کنید.

3.رضایت شغلی بالاتر

داشتن وظایف شغلی به بهترین شکل با مهارت ها و ویژگی های شخصیتی شما مطابقت دارد، اعتماد به نفس شما را نسبت به توانایی های کاری تان افزایش می دهد و به شما کمک می کند نگرش مثبت تری نسبت به شغل خود ایجاد کنید. این جریان خود به خود باعث می شود حس ارزشمندی و رضایت شغلی بیشتری داشته باشید.

تست رضایت شغلی کاران به شما می گوید چقدر کارتان را دوست دارید؟

اما تناسب شغل و شخصیت چیست و چه عواملی دارد؟

تناسب شغل و شخصیت یعنی هماهنگی بین توانایی‌های فرد و شایستگی‌های موردنیاز یک شغل. زمانی که شغلی را انتخاب می‌کنید که با ویژگی‌ها و یا توانمندی های شخصیتی شما همخوانی ندارد، احتمالاً یا بعد از مدتی از آن کار جدا می‌شوید و یا اینکه در صورت ادامه، رضایت شغلی کمتری را تجربه می‌کنید. به همین دلیل اهمیت دارد پیش از انتخاب مسیرشغلی حتما به 5 فاکتور مهم تناسب شغل و شخصیت که در ادامه به آن اشاره می کنیم توجه کنید؛ یک انتخاب شغلی درست زمانی اتفاق می افتد که در 5 عامل زیر بتوانیم امتیاز بالایی کسب کنیم:

1.علاقه‌مندی:

یکی از مهم ترین عواملی که باعث می شود در کارتان موفق باشید، علاقه‌مندی شغلی است. خیلی وقت ها اولین رمز رسیدن به رضایت شغلی، انجام دادن کاری است که بیشترین لذت را برای شما به همراه دارد. طبیعی است که زمانی که کارمان را دوست نداریم بیشتر دچار فرسودگی و یا همان خستگی شغلی می شویم.  اگر شغل مان متناسب با علاقه و ویژگی های شخصیتی مان نباشد، مجبوریم برای انجام وظایف خود انرژی بیشتری صرف کنیم.

2.محدوده شغلی

محدوده انتخاب شغل یعنی اینکه ما تمایل داریم چه شغل هایی را انتخاب کنیم و متناسب با روحیه، انگیزه، و تحصیلات و توانایی هایمان چه مشاغلی را بیشتر می پسندیم. محدوده شغل چند دسته بندی مشخص دارد:

دسته اول، کارهایی هستند که آنها را دوست داریم حتی اگر بدانیم درآمد چندانی ندارد. دسته دوم محدوده شغلی، شغل هایی هستند که در آنها توانمند هستیم و می توانیم از آن درامد کسب کنیم.

دسته سوم، کارهایی هستند که توانایی انجام آنها را نداریم. مثلا تحصیلات، توانایی و سرمایه موردنیاز آن را نداریم.

دسته چهارم در محدوده شغلی، حرفه ای است که ممکن است خودش را دوست نداشته باشیم اما به  حقوق، اعتبار یا پاداش آن شغل علاقمندیم.

با توجه به این دسته بندی همیشه باید توجه کنیم شغل انتخابی ما ترکیبی از این 2 یا 3 دسته بندی محدوده شغلی باشد. یعنی شغلی که هم به آن علاقه داریم، هم در آن توانمندیم و هم اعتبارش رو می پسندیم.

اگر فقط بخواهیم براساس یک دسته بندی از محدوده شغلی، کارمان را انتخاب کنیم احتمال اینکه انتخاب اشتباهی بکنیم بسیار زیاد است.

3.سبک کاری (work style) 

سبک کاری یا همان work style  به معنای طرز تفکر و روش کاری هر فرد در محیط کار است. سبک کاری هر یک از ما ارتباط کاملا مستقیمی با خصوصیات شخصیتی مان دارد. یکی از بهترین انتخاب های شغلی زمانی است که ما براساس شناخت دقیق نوع شخصیت مان شغل مان را انتخاب کنیم. یک سبک کاری در واقع تعیین کننده نوع تعامل شما در شغل تان با دیگران است و انواع و اقسام مختلفی دارد:

3-1 سبک کاری منطقی (Logical):

افراد با این سبک کاری اغلب به عنوان انجام دهندگان در محیط کار شناخته می شوند زیرا می توانند یک مشکل را تجزیه و تحلیل کنند و به طور مستقیم با آن مقابله کنند. کسانی که این سبک کاری را دارند معمولا براساس داده ها تصمیم می گیرند و عاشق چالش های کاری هستند. میزان تمرکزی که این افراد دارند باعث می شود گاهی اوقات اطلاع رسانی و هماهنگی درباره کارهای خود را فراموش کنند و انتظار داشته باشند همکاران بدون تاخیر وظایف خود را انجام دهند.

3-2.سبک کاری جزئیات گرا (Detail-oriented)

کسانی که این سبک کاری را دارند به لحاظ شخصیتی منظم، استراتژیک، سازمان یافته و به شدت جزئیات محور هستند. وجود این سبک کاری در هر تیمی مهم است چراکه حس نظم و ثبات برای پیشبرد کارها را تامین می‌کنند. افراد با این سبک کاری معمولاً بسیار عمل گرا هستند، به این معنی که از خطرات اجتناب می کنند و به آرامی و متفکرانه به موقعیت ها نزدیک می شوند.

3-3.سبک کاری حمایت کننده (Supportive)

برخی از افراد سبک کاری عاطفی تری دارند که به ویژگی مهم شخصیتی آنها به عنوان یک حامی و پشتیبان باز می گردد. این افراد دلیل انسجام و یکپارچگی تیم های کاری هستند؛ معمولاً روابط ایجاد می‌کنند و تیم‌ها را برای کار با هم هماهنگ می‌کنند. آنها معمولاً بیش از هر چیز به همکاری اهمیت می دهند و نسبت به احساسات اطرافیان خود حساس هستند

3-4 .ایده گرا (Idea-oriented)

افرادی با این سبک کاری که اغلب به عنوان پیشگامان، رهبران یا متفکران بزرگ شناخته می شوند، در ایجاد چشم انداز و الهام بخشیدن به دیگران مهارت دارند. این مبتکران در تبدیل موانع به فرصت عالی هستند، اما می توانند آنقدر در تصویر بزرگتر هدف خود غرق شوند که جزئیات را نادیده بگیرند یا فراموش کنند که با سایر اعضای تیم خود هماهنگ باشند.

4.توانمندی شغلی (job ability)

توانایی شغلی یا همان job ability، به ظرفیت ها و پتانسیل های شما برای انجام وظایف کاری گفته می شود. یکی از عوامل انتخاب درست هر شغل این است که بدانیم یک حرفه نیازمند چه توانایی هاست و چقدر با توانمندی های ما مرتبط است.

 توانایی شغلی انواع مختلفی دارد: دسته اول توانایی های تخصصی برای انجام یک کار است که اغلب تحت عنوان HARD SKILLS شناخته می شود. اما دسته دوم یا همان SOFT SKILLS شامل موارد زیر می شود:

  • سازگاری و انعطاف پذیری
  • مهارت های ارتباط بین فردی
  • مشتاق و علاقمند به افزودن به مهارت های مبتنی بر دانش
  • توانایی حل مسئله و کار گروهی
  • مدیریت زمان و مهارت های چند وظیفه ای

5.مهارت شغلی

مهارت های شغلی همان خصوصیات و توانایی های هستند که برای نقش آفرینی در محیط کار به آنها نیاز دارید. داشتن مهارت های شغلی موردنیاز که با مهارت های شخصی و تخصصی مان همخوانی داشته باشد یکی از کلیدهای انتخاب موفق شغلی است. مهارت های شغلی انوع مختلفی دارند.

از جمله مهمترین مهارت‌های استخدامی در لیست مهارت‌ های شغلی عبارتند از:

  • مهارت‌های کار با کامپیوتر
  • برخورداری از خلاقیت و نوآوری
  • توانایی انجام کار به صورت گروهی
  • آشنایی یا تسلط به زبان‌های خارجی
  • برخورداری از روابط عمومی بالا
  • قدرت حل مساله

به نظر شما چه عوامل دیگری باید در انتخاب شغل مناسب و مسیر شغلی موفق مورد توجه قرار گیرند؟

در همین زمینه بیشتر بخوانید:

کارفرمایان به کدام مهارت های شغلی شما بیشتر اهمیت می دهند؟

مهم ترین مهارت ها برای موفقیت در مشاغل آینده

منابع :

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/working-styles

https://www.youtube.com/watch?v=l6NdJiCnHYA

نظرات و پاسخ‌های شما
برای ثبت نظر وارد شوید
آگهی‌های شغلت رو قبل از بقیه ببین!