تاب آوری چیست ؟
تاب آوری (به انگلیسی Resilience) به معنی قدرت مقابله با مشکلات و شرایط سخت زندگی است. توانایی تاب آوری به ما امکان می دهد بتوانیم در مواجهه با بحران های محیطی و رویدادهای ناگوار شکست نخوریم و خودمان را ترمیم کنیم. افرادی که قدرت تاب آوری دارند به خوبی می توانند با مشکلات کنار بیایند،توانایی تحمل استرس دارند و حتی در معرض تنش های شدید، مهارت های جدید یاد بگیرند و از نظر جایگاه اجتماعی و شغلی هم ارتقا پیدا کنند.
چه کسانی تاب آور هستند؟
افراد تابآور در مواجهه با موانع و مشکلات، آگاهانه و هوشیارانه عمل میکنند. ذهن آگاهی دارند، یعنی احساسات و هیجانهای خود را میشناسند، و از علت این احساسات نیز باخبرند و هیجانهای خود را به شیوه سالم مدیریت میکنند. از سوی دیگر افراد تاب آور همدلی دارند؛ یعنی احساسات و رفتارهای اطرافیانشان را نیز درک میکنندو در نتیجه بر خود، محیط و اطرافیانشان تأثیر مثبتی میگذارند.آنها میپذیرند که موانع و مشکلات، بخشی از زندگی هر انسان است و میدانند زندگی پر از چالش است.
جالب است بدانید فردی که توانایی تاب آوری بیشتری دارد در مقایسه با دیگران دارای ویژگی های زیر هم هست:
1.اعتماد به نفس
2.برخورداری از شبکه حمایتهای اجتماعی و خانوادگی
3.توانایی در حل مسئله
4.مهارت های ارتباطی بسیار قوی
5.توانایی صحبت کردن در مورد مشکلات سخت
6.توانایی درخواست به موقع و صحیح کمک و کمک کردن به دیگران
7.پذیرش مسئولیت شرایط خود
8.قدرت تحمل استرس
چگونه تابآور شویم؟
فرد تابآور، نحوه استدلال و نگرش متفاوتی در مواجهه با شرایط ناگوار دارد و به جای فاجعه ساختن از مشکلات و گرفتار شدن در تبعات آن، به خود و تواناییهایش توجه بیشتری میکند؛ در واقع افراد تاب آور یک موقعیت پرمخاطره را یک فرصت در نظر می گیرند؛ نه یک تهدید و در دشواریها به جای اضطراب، موفقیت را تجربه می کنند؛ بنابراین تابآوری باعث سازگاری مناسب در مواجهه با مشکلات میشود. تمرین های زیر به ما کمک می کند تاب آوری را در خودمان تقویت کنیم:
1.شبکه روابط خانوادگی و اجتماعی مان را قدرتمند کنیم.
حفظ روابط خوب با اعضای خانواده و دوستان، عامل بسیار مهمی برای افزایش تاب آوری است.
2.بحران ها و مشکلات را بزرگ و حل نشدنی نبینیم.
فراز و نشیب های زندگی غیرقابل اجتناب هستند. هرچند ما نمی توانیم حقیقت این مشکلات را تغییر دهیم، اما می توانیم تفسیر خودمان را از این موقعیت ها عوض کنیم. لحظه ای که موقعیت های نامطلوب زندگی را به صورت مسائلی برطرف نشدنی می بینیم، قدم های مثبتی برای حل این مشکلات بر می داریم.
3.در زندگی هدف گذاری کنید.
داشتن هدف در زندگی و توانمندی برای هدف گذاری، شاخص مهمی در تاب آوری است. فردی که در کار و زندگی اش هدف گذاری می کند، جهت گیری آینده خود را افزایش می دهد و برای رسیدن به آن تلاش می کند.
با شرکت در تست تاب آوری کاران کشف کنید چقدر در برابر مشکلات قدرتمند هستید؟
4.در برابر مشکلات قاطعانه اقدام کنید.
-خیلی ها ممکن است هنگامی که با مشکلی مواجه می شوند، منتظر شوند تا مسائل خودشان حل شوند. این نوع برخورد با مسائل، شاخصی از نداشتن تاب آوری است. در مقابل، توانمندی برای عمل جسورانه در موقعیت های نامطلوب برای حل مسائل می تواند قدرت تاب آوری ما را افزایش دهد.
5.اعتماد به نفس و عزت نفس تان را تقویت کنید
اعتماد به نفس و عزت نفس شاخص های مهم تاب آوری هستند. قبل از اینکه برای حل مشکلات اقدام کنیم باید به توانایی خودمان ایمان داشته باشیم. برای افزایش عزت نفس این مقاله را بخوانید.
6.تمرین کنید خوش بین باشید.
تلاش کنید در مواجهه با مسائل و مشکلات در عین منطقی بودن خوش بین باشید. خوش بینی نیازمند تغییر یکسری نگرش های درونی ماست که در طی زمان و با تمرین و تجربه و خودآگاهی به دست می آید.
7.از سلامت جسم و روح تان مراقبت کنید.
برای اینکه بتوانید تاب آور باشید حتما باید مراقب سلامت جسمی و روانی تان باشید. برای خودتان و علایق تان زمان بگذارید، رژیم غذایی درست و سلامت داشته باشید و ورزش و تفریحات سالم را فراموش نکنید.
شما چه راه های دیگری برای افزایش تاب آوری می شناسید؟ از تجربه تان بگویید.
بیشتر بخوانید: