حقیقت این است که تعدیل نیرو و اخراج کارکنان، بسیاری اوقات با وجود رایج بودنش، اصلا راه حل مناسبی نیست. بسیاری از شرکتها و سازمانها پس از اخراج نیروهای باتجربه خودشان، دچار ضررها و آسیبهای به مراتب بزرگتری شدهاند. در برخی موارد شما با همان کارکنان به شرط برنامهریزی میتوانید از شرایط نامطلوب خارج شوید.
در این مطلب، با راهکارهای مختلفی که به مدیران یک سازمان کمک میکند، بدون تعدیل نیرو از بحران خارج شوند، بیشتر آشنا میشویم.
چه راهکارهای جایگزینی برای تعدیل نیرو وجود دارد؟
توجه به راهکارهای مختلف برای خارج کردن سازمان از بحران و خودداری از اخراج و تعدیل نیرو، محاسن مختلفی میتواند داشته باشد. از جمله اینکه اعتماد کارکنان بیشتر خواهد شد و انگیزه برای ارتقای وضعیت سازمان در آینده بیشتر خواهد بود.
بر این اساس، تعدادی از راهکارهایی که میتوانند جایگزین تعدیل نیرو شوند را برای شما برمیشماریم و امیدواریم که در تصمیمات خودتان بتوانید از آنها استفاده کنید.
انجام برنامهریزی و آموزش به کارکنان
برای اینکه مجموعه ما بتواند از بحران موجود خراج شود، مهمترین مساله انجام یک برنامهریزی مناسب است. در این برنامهریزی خیلی مهم خواهد بود که از نظر و تواناییهای کارکنان خودمان استفاده کافی را ببریم.
شاید سازمان نیاز به تحولاتی در ساختار یا برنامههای خودش داشته باشد. برخی از کارکنان نیاز خواهد بود که موقعیت شغلی جدیدی را بگیرند یا وظایف متفاوتی نسبت به قبل را انجام دهند. در این شرایط تا حد ممکن میتوانیم به جای اخراج آنها و استخدام نیروی جدید، به آموزش آنها بپردازیم.
اعتماد شما به کارکنانی که پتانسیل و توانمندی لازم را دارند، به آنها حس خوبی خواهد داد. در نقطه مقابل تعدیل نیرو، به نیروهای باقی مانده هم حس ناامنی شغلی و استرس خواهد داد.
استفاده از فناوریهای جدیدتر برای افزایش بهرهوری
افزایش بهرهوری به طور مستقیم هزینههای شرکت شما را کاهش میدهد و سودآوری مالی بیشتری برای شما خواهد داشت. شاید با چند تمهید جدید بتوانید از فناوری کمک بیشتری بگیرید و به این ترتیب به جای تعدیل نیرو و اخراج، راندمان کار سازمان خودتان را ارتقا بدهید.
جابجایی کارکنان و ترکیب وظایف
شاید بعضی از کارکنان شما از جایگاه خودشان ناراضی باشند و فکر کنند در قسمت دیگری مفیدتر ظاهر خواهند شد. ممکن است بتوانید این شانس را به آنها بدهید تا اشتیاقشان برای کار بیشتر شود.
همچنین افزایش وظایف محوله به کارمندان میتواند یک راهکار دیگر برای خودداری از تعدیل نیرو باشد. البته لازم است با آنها حرف بزنید و بگویید که این افزایش وظایف و تکالیف برای خودداری از تعدیل نیرو است و خروج از بحران است. به این ترتیب کارکنان شما، با همدلی و صمیمیت بیشتری با شما همراه خواهند شد.
بازنشستگی پیش از موعد و کمک به کاریابی
اگر چارهی دیگری جز کنار گذاشتن بعضی کارکنان ندارید، میتوانید این کار را با هوشمندی و مراعات بیشتری انجام دهید. مثلا بعضی کارکنان سنبالا ممکن است آماده درخواست بازنشستگی پیش از موعد باشند. با آنها میتوانید توافق کنید و از طریق بازنشسته شدن زودتر آنها، در هزینههای خودتان صرفهجویی کنید.
همچنین میتوانید بعضی از کارکنان خودتان را از نظر روانی آماده خروج از سازمان و رفتن به یک سازمان جدید کنید. آنها بهتر است بدانند که شما مشوق و دلسوز آنها هستید. اگر لازم باشد از دادن معرفینامه و توصیهنامه دریغ نمیکنید و برای پیدا کردن کار جدید به آنها کمک خواهید کرد.
نمونه سازمانهای بزرگی که از تعدیل نیرو متضرر شدند:
نمیخواهیم بگوییم تعدیل نیرو همیشه زیانبار است یا سودمند نمیتواند باشد. صرفا میخواهیم این نکته را بیان کنیم که تعدیل نیرو نباید همیشه به عنوان دم دستترین راه حل روی میز باشد. باید همه جوانب یک مساله بررسی شود و سپس تصمیم گرفته شود.
در این قسمت تعدادی از شرکتهای بزرگ جهانی که با تعدیل نیرو، دچار بحرانهای بیشتری شدند را با هم مرور میکنیم.
شرکت یاهو:
در سال 2016، شرکت یاهو به دلیل تعدیل نیرو، بیش از 2000 نفر را اخراج کرد. این اقدام باعث شد که شرکت در برابر رقبای خود عقب بماند و در نهایت، به شرکت وریزون فروخته شد.
شرکت فورد:
در سال 2018، شرکت فورد برای کاهش هزینهها، تعدیل نیرو را شروع کرد. این اقدام باعث شد که بیش از 7000 کارکنان این شرکت اخراج شوند و در نتیجه، شرکت با مشکلات مالی و عملکردی مواجه شود.
شرکت گوگل:
در سال 2019، شرکت گوگل به دلیل تعدیل نیرو، بیش از 200 نفر از کارکنان خود را اخراج کرد. این اقدام باعث شد که شرکت با اعتراضات گسترده کارکنان و انتقاداتی مواجه شود. در مجموع این تعدیل نیرو به ضرر گوگل تمام شد.
شرکت ایرباس:
در سال 2020، شرکت ایرباس به دلیل بحران کروناویروس، تعدیل نیرو را شروع کرد و بیش از 15000 نفر از کارکنان خود را اخراج کرد. این اقدام باعث شد که شرکت با مشکلات مالی و عملکردی مواجه شود. این تعدیل نیرو کاری شتابزده و نامناسب ارزیابی شد.
در کل، تعدیل نیرو میتواند در برخی مواقع موثر باشد، اما باید به دقت بررسی شود که آیا این راهکار باعث مشکلاتی برای شرکت میشود یا خیر. همچنین، باید سعی شود که به جای اخراج کارکنان، راهکارهای دیگری برای کاهش هزینهها پیشنهاد شود.
بیشتر بخوانید: