بیشصلاحیتی یا Overqualification به چه معناست؟
بیشصلاحیتی یا Overqualification به وضعیتی اشاره دارد که در آن فردی برای یک شغل مشخص، دارای مهارتها، تحصیلات و تجربیات بیش از حد مورد نیاز است. به عبارت دیگر، فردی که بیش از حد صلاحیت دارد و برای یک شغل کمتر از سطح صلاحیت خود درخواست شغلی میدهد.
این وضعیت ممکن است باعث کاهش شانس استخدام و در صورت پذیرفته شدن، موجب کاهش رضایت شغلی یا حتی به مشکل خوردن با کارفرما شود.
کدام مهارتها و تجربهها را از رزومه حذف کنیم؟
وقتی تجربههای زیادی از کار کردن دارید، تشخیص اینکه چه چیزی به بیشصلاحیتی مربوط میشود و علیه شما کار می کند، کار واقعا دشواری است. در ادامه تعدادی از این مهارتها و تجربیاتی که بهتر است از خیر ذکر کردنشان در رزومه بگذارید را میآوریم.
مهارتها و سوایق بیربط
اگر قصد دارید وقت کارفرما و بررسیکننده رزومه را بگیرید و او را خسته کنید، سوابق و مهارتهای بیربطتان را میتوانید بیاورید! این کار باعث میشود رزومه شما خیلی زود کنار گذاشته شود. پس برای هر موقعیت شغلی که درخواست میدهید تا حد ممکن سوابق و مهارتهای بیربط را در رزومه نیاورید.
مهارتها و دانشهای قدیمی
ممکن است شما نرمافزاری را در حوزه تخصصی خودتان بلد باشید که دیگر کاربردی نداشته باشد یا با نرم افزار دیگری جایگزین شده باشد. در این حالت، از آوردن مهارتتان روی نرم افزار قدیمی بهتر است خودداری کنید. چون ممکن است ذکر آن در رزومه شما را فردی بهروز نشده و قدیمی جلوه دهد.
تاریخ تحصیل یا نام دانشگاه را ننویس
منظورمان این نیست که چیزی را پنهان کنید یا به چیز دیگری وانمود کنید. بلکه برای بررسی اولیه رزومه شاید بهتر باشد تاریخ تحصیل یا نام دانشگاهتان را ذکر نکنید. اگر دانشگاه شما زیادی سطح بالا باشد ممکن است، کارفرما یا کسی که رزومهها را میخواند شما را بیش از حد بالا ببیند.
مهارتهای خیلی تخصصی یا غیر قابل دسترس
بسیاری از مدیران و کارفرمایان از فردی که بیش از حد میداند و ممکن است آنها را تحت سلطه خود دربیاورد، میترسند. بخصوص مدیران یک سازمان دوست ندارند کسی را در زیرمجموعه خودشان داشته باشند که موقعیت شغلی خود آنها را در خطر قرار دهد.
بنابراین سعی کنید مهارتهایی که خیلی زیاد در پیش رفتهاید یا کمتر کسی به سطح شما دسترسی دارد را تعدیل شده و معمولیتر ذکر کنید.
نکاتی برای درخواست شغلی که در آن بیشصلاحیتی دارید
وقتی رزومه مناسب و فکر شدهای برای درخواست شغل میفرستید، ممکن است فرصت نوشتن یک انگیزهنامه یا خلاصهای از داستان خودتان داشته باشید یا ممکن است بتوانید درباره رزومه کمی با طرف مقابل حرف بزنید. در این حالت رفتار شما بسیار مهم خواهد بود.
بیغرور و متواضع باش!
درست است که داشتن اعتماد بنفس بسیار مفید خواهد بود اما این نباید باعث رفتار مغرورانه شما بشود. مهم است که با همه شایستگیها و صلاحیتهای خودتان به شکل متعادلی از روی فروتنی رفتار کنید.
شفاف باشید
ممکن است در بعضی موارد، تجربههای شما با شغل درخواستی مطابقت لازم را نداشته باشد. در این مواقع شفاف باشید و شاید اینکه خودتان سراغ صحبت کردن از آن بروید، کار بهتری باشد.
سعی کنید درباره تجربیات مختلفی که داشتید و مهارتهایی که به دست آوردید و در آن موقعیت شغلی، به کارتان خواهد آمد صحبت کنید.
یک برنامه استراتژیک و فکرشده داشته باشید
برای اینکه مهارتهای مختلف شما با شغل مورد نظر مطابقت کند، گاهی لازم است یک استراتژی از قبل فکر شده را اجرا کنید. به این معنی که آن تجربههای به ظاهر بیربط را بیشتر توضیح دهید و بتوانید کارفرما را مجاب کنید که بسیار به شما در موقعیت شغلی جدید کمک خواهند کرد.
اشتیاق نشان دهید
وقتی برای شغلی، بیشصلاحیتی دارید ممکن است گونه به نظر برسد که صرفا از ناچاری به آن روی آوردهاید و شوق لازم را ندارید. شما با نشان دادن انگیزه واشتیاق خودتان، میتوانید این فکر اشتباه را از بین ببرید.
بیشتر بخوانید: