در دنیایی که مرزهای بین کار و خانه هر روز در حال محو شدن است چطور بفهمیم که نقطه تعادل کجاست ؟ چطور متوجه شویم در کار و زندگی مان تعادل وجود ندارد؟از کجا بدانیم چقدر باید کار کنیم و چه میزان استراحت برایمان لازم است؟
این موارد همگی سوال های مهمی هستند که می خواهیم در ادامه این مقاله به نقل از سایتbetterup.com به آنها پاسخ دهیم.
چرا مدیریت تعادل بین کار و زندگی مهم است؟
درست مانند رژیم های غذایی که برای حفظ سلامت و انرژی در طولانی مدت اهمیت دارد مهم است که بدانیم در طی روز چقدر باید کار کنیم و چقدر به زندگی شخصی مان برسیم. ما عادت کرده ایم که باور کنیم باید همیشه مولد باشیم و یک روز هشت ساعته در محل کار معادل 8 ساعت بازدهی کامل است. در حالی که واقعیت چیز دیگری است. تحقیقات روانشناسان نشان داده زمانی که بیشتر از ساعات مشخص در محیط کار می مانیم نه تنها بازدهی بیشتری در کار نداریم بلکه تاثیر منفی کار طولانی بر سلامت مان خیلی بیشتر می شود.
در واقع معتادان به کار و کسانی که کمتر به فکر برقراری تعادل بین کار و زندگی هستند، خود را در معرض خطر بیشتری برای فرسودگی شغلی، خستگی و مشکلات سلامتی مرتبط با استرس قرار می دهند. مطالعات نشان داده خطر سکته مغزی در افرادی که بیشتر از 55 ساعت در هفته کار می کنند بیشتر است.
در همین زمینه بیشتر بخوانید: 5 راه پیشگیری و مقابله با فرسودگی شغلی
از کجا بفهمیم بین کار و زندگی مان تعادل وجود ندارد؟
اگر 6 نشانه مهم زیر را در خودتان می بینید احتمال زیاد تعادلی بین کار و زندگی تان وجود ندارد:
- وقتی سر کار نیستید نمی توانید به کار فکر نکنید.
- روابط شما چه در داخل و چه در خارج از کار شروع به آسیب دیدن می کند. ممکن است به راحتی در ارتباط با همکارانتان عصبانی شوید و کمتر با اعضای خانواده تان وقت بگذرانید.
- احساس ناراحتی می کنید. شما دردهای غیر قابل توضیحی دارید. ممکن است به ندرت انرژی داشته باشید یا هنگام کار تمرکز کردن برایتان مشکل باشد.
- وقتی سر کار نیستید، همه چیز برایتان بی اهمیت به نظر می رسد. اغلب بی حوصله هستید و دعوت دورهمی خانواده و دوستان را رد می کنید.
- هزینه زیادی را صرف برون سپاری کارهای شخصی تان می کنید. از آشپزی تا خشک شویی لباس ها! انبوهی از کارهای شخصی تان هم روی هم تلنبار شده و منتظر روزی هستید که «وقت» داشته باشید تا به آنها برسید.
- زمانی که مریض هستید، مدام فشار روانی دارید که مبادا کارها در سرکار درست پیش نرود. اخرین بار یادتان نیست که چه زمانی برای مسافرت و تفریح مرخصی رفته باشید.
9 روش جالب برای تعادل بین کار و زندگی
حقیقت این است که هیچ نسخه ای وجود ندارد که برای همه مناسب باشد اما در نهایت زمانی که تصمیم بگیرید بین زمان فراغت و کارتان یک تعادل هوشمندانه برقرار کنید در طول زمان به آن می رسید؛ به همین خاطر لازم است با قدم های کوچک شروع کنید و باور داشته باشید که عادت ها در طول زمان ساخته می شوند. پس به خودتان فرصت بدهید.
روش های زیر برای خیلی ها مفید و نتیجه بخش بوده است:
1.از قبل برنامه ریزی کنید تا یکسری از فعالیت هایتان را بتوانید توامان با هم انجام دهید.
مثلا در حین پیاده روی بعد از کار به اعضای خانواده تان زنگ بزنید و یا مثلا در حین جلسه مجازی و تلفنی خارج از ساعت قدم بزنید.
2.روش کاری مغزتان بشناسید و آن را بپذیرید.
دقیقا بدانید چه عواملی باعث حواس پرتی شما می شوند و این موارد را در طی روز مسدود کنید تا کارهایتان به عقب نیافتد.
در همین زمینه بیشتر بخوانید: 8 روش برای از بین بردن حواس پرتی در محیط کار
3.برای کارها، بلوک های زمانی مختلف تنظیم کنید.
همیشه بدانید و تعیین کنید چه زمانی در طی روز، وقت چک کردن شبکه های اجتماعی است؛ چه زمانی باید در جلسه شرکت کنید و چه مواقعی می توانید بدون دغدغه با همکاران و یا دوستان گپ بزنید.
در همین زمینه مطلب 9 تکنیک مدیریت زمان به شما کمک می کند.
4.کار در زمان معین تعطیل کنید.
به جز در مواردی که جلسه اضطراری بعد از ساعت کار برایتان پیش آمده همیشه خودتان را مقید کنید یک ساعت مشخص را برای پایان دادن به کار روزانه تان اختصاص دهید و سر آن ساعت سیستم تان را خاموش کرده و آماده ترک محیط کار شوید.
5.سعی کنید پشت میزتان و تنهایی نهار نخورید.
اگر شرایط برایتان فراهم است،برای ناهار بیرون بروید یا از ناهار با همکاران لذت ببرید.
این تغییر مکانی در یک بازه زمانی کوتاه در طی روز به شما احساس طراوت می دهد و باعث می شود کمتر احساس یکنواختی بکنید. فراموش نکنید حتما در برنامه های تفریحی و شادی مثل جشن تولد همکاران شرکت کنید؛ در طی روز هرچقدر هم که شلوغ باشید باید از هر فرصتی برای ساختن ارتباط اجتماعی استفاده کنید.
6.در طی ماه مرخصی بگیرید.
مرخصی ها فقط نباید مختص زمان بیماری شما باشد. حتما هر چند وقت یکبار برای تعطیلات مرخصی تان یک برنامه ریزی درست و متنوع مثل مسافرت و یا قرار با دوستان داشته باشید.
7.تکنیک های ذهن آگاهی را فراموش نکنید.
وقتی در طی روز طی ساعت های مشخصی، تکنیکهای تمرکز حواس مثل مدیتیشن یا هوشیاری تنفسی را تمرین میکنید، با احساسات روحی و فیزیکی تان هماهنگتر میشوید.
در همین زمینه بیشتر بخوانید: 4 تکنیک فوق العاده برای تقویت ذهن آگاهی
8.حتما بعد از کار، برای کار مورد علاقه تان وقت بگذارید.
فرقی نمی کند این سرگرمی یک کار هنری است یا ورزشی، یا حتی تماشای یک فیلم و سریال و یا حتی باغبانی ؛ حتما یک زمان مشخص را در طی روز برای خودتان تعیین کنید که به دور از گوشی و دغدغه سرکار، برای خودتان و آنچه دوست دارید وقت بگذارید. این سرگرمی ها، انرژی و نشاط ما را افزایش می دهند.
9.با مدیر خود ارتباط برقرار کنید.
تعادل ضعیف کار و زندگی اغلب با ترس از اینکه ممکن است مدیرتان روی شما به اندازه کافی حساب نمی کند، تشدید می شود.
سعی کنید زمان های مناسبی را پیدا کنید که با مدیرتان ارتباط بهتری برقرار کنید. صحبت کردن با مدیران نه تنها به شما کمک می کند اولویت بندی بهتری در انجام کارها داشته باشید بلکه آنها را از نیازها و دغدغه های تان مطلع می کند. این موضوع به شما کمک می کند استرس کمتری برای انجام کارها داشته باشید. در همین زمینه مقاله 10 مهارت ارتباطی رهبری برای پیشرفت شغلی را بخوانید.
به نظر شما چه راهکارهای دیگری برای برقراری تعادل بین کار و زندگی وجود دارد؟ از تجربه تان بگویید.
بیشتر بخوانید
10 عادت کوچکی که زندگی تان را متحول می کند
چطور برای پیشرفت شغلی هدف گذاری کنیم